Przedstawiamy kolejne przepisy związane z transportem zwierząt. Przedsiębiorcy muszą pamiętać o zakazie transportu zwierząt w okresie okołoporodowym oraz młodych zwierząt oddzielonych od matek, niezdolnych do przyjmowania stałych pokarmów. Przeładunku zwierząt bez odpowiedniego zabezpieczenia.
Dodatkowo przewoźnik musi zadbać o dokumenty dotyczące stanu zdrowia zwierząt:
- świadectwo zdrowia;
- poświadczenie zdrowotności, jeśli jest wymagane.
Dokumenty dotyczące identyfikacji zwierząt:
- paszporty (bydło, konie);
- dokumenty przewozowe (owce, kozy).
Dokumenty dotyczące czasu transportu
- dziennik podróży,
- w przypadku transportu zwierząt domowych,
- należących do gatunków nieparzystokopytnych innych niż zarejestrowane nieparzystokopytne,
- bydła,
- owiec,
- kóz i świń pomiędzy Państwami Członkowskimi oraz pomiędzy Państwami Członkowskimi i krajami trzecimi.
Dokument wystawiony przez przewoźnika zgodnie z art. 4 rozporządzenia nr 1/2005 zawierający następujące informacje:
- pochodzenie zwierząt i ich właściciela,
- miejsce wyjazdu,
- datę i czas wyjazdu,
- przewidziane miejsce przeznaczenia,
- przewidywany czas trwania przewozu.
Czas transportu uzależniony jest od rodzaju transportowanych zwierząt:
- Bydło – Dorosłe:14 h + 1 h odpoczynku + 14 h Nieodsadzone cielęta: 9 h+1 h odpoczynku+9 h
- Świnie – Dorosłe: 24 h Prosięta: 9 h + 1 h odpoczynku + 9 h
- Drób – Nie określono maksymalnego czasu podróży
- Konie – Dorosłe: 24 h Źrebięta nieodsadzone: 9 h + 1 h odpoczynku + 9 h
Po maksymalnym czasie podróży zwierzęta należy rozładować, nakarmić, napoić i dać im odpocząć przez co najmniej 24 godziny, z wyjątkiem drobiu.
ZAPAMIĘTAJ !
- Kontroluj temperaturę i reguluj wentylację!
- Odpowiednio karm i pój zwierzęta!
- Jeśli są osłony wentylacyjne/boczne, otwieraj je!
- Zwierzęta podczas odpoczynku i podróży nie powinny przebywać w temperaturze powyżej 30°C!
- Temperatura podczas odpoczynku i podróży nie powinna być niższa niż 5°C!
Załadunek
Gęstość i sposób lokowania zwierząt
W przypadku każdego rodzaju zwierząt obowiązują nieco inne normy gęstości załadunku. Gęstość ta ustalana jest w zależności od długości trasy, kondycji zwierząt, ich wagi, wielkości oraz aktualnych warunków meteorologicznych. W przypadku przeładowania pojazdu, podczas kontroli, właściwe służby mogą nakazać zawrócenie ładunku na miejsce załadunku, bądź też wyładowanie nadmiaru zwierząt. Dlatego też zarówno z tego względu, jak i dla dobra samych zwierząt, należy skrupulatnie stosować się do ustalonej gęstości załadunku.
Normy miejsca przypadającego na jedno zwierzę:
Kategorie | Średnia masa (kg) | Minimalna powierzchnia na zwierzę (m2) |
Małe cielęta | 55 | 0,30 -0,40 |
Średnie cielęta | 110 | 0,40 -0,70 |
Ciężkie cielęta | 200 | 0,70 -0,95 |
Średnie bydło | 325 | 0,95 -1,30 |
Ciężkie bydło | 550 | 1,30 -1,60 |
Bardzo ciężkie bydło | >700 | > 1,60 |
WIEK/TYP KONIA | MINIMUM PRZESTRZENI NA ZWIERZĘ (M2) |
Dorosły | 1,75 |
Młody (6 –24 miesięcy, < 48 godzin) | 1,2 |
Młody (6 –24 miesięcy, > 48 godzin) | 2,4 |
Kuce (< 144 cm) | 1 |
Źrebaki (0 –6 miesięcy) | 1,4 |
GRUPA UŻYTKOWA DROBIU | POWIERZCHNIA (W CM2 NA SZT.) |
Kurczęta jednodniowe | 21-25 |
DRÓB STARSZY NIŻ 1 DZIEŃ: | POWIERZCHNIA (W CM2 NA KG) |
– poniżej 1,6 kg | 180-200 |
Od 1,6 do 3,0 kg | 160 |
Od 1,6 do 3,0 kg | 115 |
Powyżej 5 kg | 105 |
GRUPA UŻYTKOWA TRZODY CHLEWNEJ | MINIMALNA POWIERZCHNIA NA ZWIERZĘ (M2) |
Warchlaki (6 kg) | 0,07 |
Warchlaki (25 kg) | 0,18 |
Tuczniki (110 kg) | 0,5 |
Tuczniki (> 120 kg) | 0,7 |
Załadunek bydła
- Pozwól zwierzętom poruszać się w ich naturalnym tempie chodu.
- Przemieszczaj bydło w grupach.
- Ogranicz hałas, by zminimalizować stres.
- Cielęta ładuj pojedynczo.
- Pamiętaj o specyfice widzenia u bydła: ustaw się przy tylnej połowie ciała zwierzęcia, by zachęcić je do pójścia naprzód.
Co robić, gdy bydło staje i nie chce ruszyć?
- Ogranicz hałas. Unikaj krzyków, na które bydło jest bardzo wrażliwe.
- Pozwól zwierzętom się uspokoić i sprawdź, czy nadają się do transportu.
- Używaj metod pasywnych do zachęcenia zwierząt do ruchu (np. przez łagodną zachętę drewnianym lub plastikowym kijem).
- Stymuluj zwierzę do ruchu gwizdem lub mową.
- Nigdy nie bij zwierząt!
- Unikaj stosowania poganiaczy elektrycznych.
Załadunek świń
- Pozwól zwierzętom podejść do rampy załadunkowej w ich normalnym tempie.
- Ogranicz hałas, by zmniejszyć stres.
- Pilnuj wymogów dotyczących przestrzeni. Podczas transportu wszystkie zwierzęta powinny mieć możliwość stania lub swobodnego położenia się.
- Używaj korytarzy z solidnymi ścianami.
- Pamiętaj o szczególnym polu widzenia świń.
- Podczas przemieszczania świń używaj ekranów lub paneli, zachęcaj je do ruchu, używając np.:
- zachęt dźwiękowych (gwizdanie),
- plastikowych grzechotek (hałas),
- plastikowej wstążki.
Jeśli świnia stoi i nie chce się ruszyć:
- daj zwierzęciu chwilę na uspokojenie się, sprawdź, czy nadaje się ono do transportu,
- usuń przeszkody lub zmień oświetlenie. Jeśli to niemożliwe,
- daj świni czas na przyzwyczajenie się do pokonywania przeszkód. Dokonaj odpowiednich korekt przed kolejnym załadunkiem,
- używaj metod pasywnych do kierowania zwierzęciem, zachęcaj zwierzę do ruchu, gwiżdżąc lub mówiąc.
- Nie bij i nie ciągnij zwierzęcia!, dojrzałe lochy i knury należy prowadzić osobno i przewozić w oddzielnych przedziałach.
Załadunek drobiu
- Przygotowanie ptaków do transportu należy rozpocząć w miejscu ich chowu, przeprowadzając tzw. głodówkę przedubojową, której celem jest poprawa stanu higienicznego uboju. Zaleca się, aby czas głodzenia ptaków wynosił 8 – 12 godzin. Czas ten pozwala na całkowite wydalenie zawartości przewodu pokarmowego.
- Istotne są właściwe techniki wyłapywania i przenoszenia drobiu.
- Ptaki powinny być chwytane i przenoszone w taki sposób, który nie uszkadza ich skrzydeł ani nóg.
- Brojlery mogą być łapane za jedną nogę, ale przy przenoszeniu ich ciała muszą być podtrzymywane pod piersią/w obrębie jamy brzusznej w celu zminimalizowania urazów.
- Ptaki nie powinny być chwytane ani przenoszona za szyję i nie powinny być obijane o jakiekolwiek przedmioty w czasie przenoszenia.
- Wyłapywanie mechaniczne drobiu musi być przeprowadzane przez pracownika, który jest dobrze wyszkolony w obsłudze maszyn oraz mającego wiedzę w zakresie zachowania ptaków.
- Kontenery używane do przewozu drobiu powinny spełniać następujące wymagania:
- chronić ptaki przed urazami w transporcie,
- zapewnić odpowiednią wentylację,
- gwarantować łatwość mycia i dezynfekcji,
- zapobiegać możliwości ucieczki,
- umożliwiać dostęp i kontrolę stanu zdrowia.
Karmienie i pojenie
Pojazd, którym transportowane są zwierzęta, musi posiadać:
- specjalny system pozwalający na pojenie zwierząt lub zbiorniki z wodą,
- odpowiedni zapas paszy na całą trasę przejazdu i dla wszystkich zwierząt.
Gatunek | Karmienie | Pojenie |
Bydło | Dorosłe: co 14 h Cielęta: po 9 h podróży | Dorosłe: co 14 h Cielęta: po 9 h podróży |
Świnie | Tylko podczas odpoczynku | Wszystkie świnie: stały dostęp do wody |
Drób | Dorosłe: co 12 h Jednodniowe kurczęta: zapewnij paszę, jeśli podróż trwa powyżej 24 h | Dorosłe: co 12 h Jednodniowe kurczęta: zapewnij paszę, jeśli podróż trwa powyżej 24 h |
Konie | Dorosłe: co 8 h Źrebięta nieodsadzone: po 9 h podróży | Dorosłe: co 8 h Źrebięta nieodsadzone: po 9 h podróży |
W trakcie podróży
- Sprawdź, czy wszystkie drzwi pojazdu są zamknięte na czas jazdy.
- Jedź ostrożnie i płynnie, by uniknąć cierpienia i kontuzji zwierząt.
- Przewiduj, co może stać się na drodze.
- Delikatnie zmieniaj biegi i przyśpieszaj.
- Utrzymuj stałą prędkość.
- Ostrożnie przejeżdżaj przez zakręty, uważaj szczególnie na rondach.
- Unikaj gwałtownego hamowania.
- Unikaj korków, wypadków i opóźnień w czasie transportu.
- Jeśli to możliwe, korzystaj z autostrad.
- Złe warunki drogowe zwiększają wibracje pojazdu.
- Utrzymuj właściwą temperaturę i wentylację.
- Temperatura wewnątrz pojazdu powinna wynosić od 5°C do 30°C.
- W przypadku upałów unikaj jazdy w najgorętszych porach dnia.
- Parkuj samochód w zacienionym miejscu, to spowoduje przewiew powietrza przez ściany przyczepy.
- Rób ogólną kontrolę pojazdu i zwierząt po każdym postoju, także w punkcie kontrolnym.
- Uwzględniaj odpowiednie warunki postępowania ze zwierzętami.
- Zapewniaj odpowiednie i wystarczające karmienie / pojenie na każdym postoju.
Rozładunek zwierząt
- Użyj maksymalnej szerokości korytarza do rozładunku grup bydła, dostosowując ich liczebność do wielkości bydła w miejscu przybycia.
- Zachowuj się cicho i traktuj bydło spokojnie.
- Zezwól, by bydło poruszało się z naturalną prędkością, w przeciwnym razie zwierzęta mogą stracić równowagę, poślizgnąć się i upaść.
- Jeśli krowa jest w złym stanie po przyjeździe, poinformuj o tym lekarza weterynarii w ubojni.
- Po rozładunku samochód musi być oczyszczony i zdezynfekowany.
Rozładunek świń
- Używaj maksymalnej szerokości korytarza do rozładunku.
- Rozładowuj świnie w mniejszych grupach, stosownie do rozmiaru boksów na miejscu.
- Ogranicz hałas, by zmniejszyć stres.
- Jeśli zwierzę jest w złym stanie podczas rozładunku, doradź w rzeźni odizolowanie i ochronę takiego zwierzęcia.
- Zgłoś liczbę świń rannych lub padłych w trakcie podróży.
Wyładunek drobiu
- Zaparkuj pojazd w osłoniętej strefie rozładunku, z której prosta, szeroka droga prowadzi z pojazdu do strefy odpoczynku.
- Jeśli strefa rozładunku jest niedostępna, ptaki są w tranzycie lub oczekują na ubój w rzeźni, nie mogą przebywać w zaparkowanym pojeździe dłużej niż przez 2 godziny.
- Aby nie przekroczyć tego czasu, zaleca się jeżdżenie pojazdem, aż do rozpoczęcia rozładunku, żeby poprawić cyrkulację powietrza.
- Ptaki niezdatne do transportu muszą niezwłocznie zostać w sposób profesjonalny poddane zabiegowi uśmiercenia.
- Po rozładunku samochód musi być oczyszczony i zdezynfekowany.
- Każdy przewóz naraża żywe zwierzęta na stres i dyskomfort.
- Właściwe warunki podczas transportu zwierząt chronią je przed nadmiernymi stratami energii oraz ograniczają ryzyko ewentualnego wystąpienia różnego rodzaju urazów, co w przypadku transportu do ubojni zmniejsza ryzyko wystąpienia wad mięsa, zaś w przypadku zwierząt hodowlanych – ryzyko utraty cennych osobników.
Długotrwały i nieodpowiedni przewóz ma niekorzystny wpływ zarówno na stan fizyczny oraz psychiczny zwierząt, jak i prowadzi do zmniejszenia ogólnej odporności. Znaczny wpływ na śmiertelność zwierząt podczas transportu ma temperatura wewnątrz środka transportu. Zwierzęta należy przewozić w chłodniejszych porach dnia. Obowiązkiem człowieka jest zapewnienie zwierzętom jak najlepszych warunków egzystencji we wszystkich aspektach ich życia. Należy pamiętać, że szczęśliwe i zdrowe zwierzę to surowiec lepszej jakości.